24.11.2014

 

ПРОЕКТ НАЦІОНАЛЬНОЇ СТРАТЕГІЇ У СФЕРІ ПРАВ ЛЮДИНИ ОБГОВОРИЛИ В МІН’ЮСТІ З ПРЕДСТАВНИКАМИ ГРОМАДСЬКОСТІ


Питання захисту прав людини та основоположних свобод - одне з основних у політичному діалозі між Україною і ЄС та перебуває в центрі уваги міжнародної спільноти й української влади.

Як відомо, Президент України відповідним Указом доручив розробити Національну стратегію у сфері прав людини із залученням представників органів державної влади, місцевого самоврядування, міжнародних та громадських організацій , провідних вітчизняних учених і міжнародних експертів у відповідності до міжнародних стандартів.

«Для нас важливий обмін системними думками та конструктивна співпраця», - наголосив Антон Янчук, заступник Міністра юстиції України з питань європейської інтеграції, звертаючись до представників неурядових організацій та міжнародних експертів, які взяли участь в обговоренні проекту Національної стратегії у сфері прав людини в Міністерстві юстиції.

За словами Сергія Кислиці, заступника Міністра закордонних справ України, в документі, який готується, має бути запроваджено періодичний огляд виконання майбутньої стратегії та відповідного плану дій за участі громадських організацій та міжнародних експертів.

Серед напрямів проекту Стратегії, які обговорювались під час зустрічі: право на свободу слова та доступ до публічної інформації; право на свободу мирних зібрань та об'єднань (асоціацій); право на справедливий суд; право на свободу та особисту недоторканість; забезпечення захисту права на приватне життя; соціальні та економічні права; право на підприємництво; боротьба з дискримінацією, насильством та торгівлею людьми тощо.

Під час обговорення проекту Стратегії наголошувалось, шо головною метою цього документу є побудова системного підходу, який допоможе забезпечити права людини в Україні та виконання своїх обов'язків органами державної влади щодо цього.