16.09.2015

 

Понад 250 представників неурядових організацій зголосилися долучитися до розробки Національного плану дій з прав людини, - Наталія Севостьянова


Бажання брати участь у діяльності Робочої групи, яка займатиметься підготовкою Національного плану дій з прав людини, висловили представники більш ніж 250 організацій. Про це сьогодні в ході засідання Робочої групи з розробки Національного плану повідомила перший заступник Міністра юстиції Наталія Севостьянова.

За її словами, така активність громадських організацій свідчить про актуальність питання захисту прав людини в Україні. При цьому вона зазначила, що Міністерство юстиції є відкритим до співробітництва з усіма представниками громадянського суспільства. Тож, не зважаючи на значну кількість учасників, позиція кожного з представників Робочої групи буде врахована під час підготовки Плану.

«Для того, щоб мати можливість ефективно працювати й приймати рішення, ми встановили поділ серед учасників на різні тематичні підгрупи. Кожна група матиме визначений день та час, коли вони проводитимуть щотижневі збори. У рамках роботи підгруп ви можете обрати 2 співголів – один від органів влади, один від неурядових організацій – для того, щоб рівноправно були висловлені усі позиції», - зазначила перший заступник Міністра юстиції.

Вона також представила драфт графіку роботи, який забезпечить вкладення процесу підготовки документу у визначені президентом терміни.

«Прошу зорієнтуватися на ці стислі терміни і вже працювати над вашими пропозиціями, щоб кожне засідання було якомога ефективнішим», - наголосила Наталія Севостьянова.

За її словами, засідання кожної підгрупи відвідуватиме секретар, який вестиме протоколи. Окрім того, за підтримки донорів, створено посаду Національного координатора, який працюватиме з членами робочої групи на щоденній основі.

«Неурядові організації, які розташовані не в Києві, зможуть через координатора передавати свої пропозиції для розгляду на засіданнях підгруп. Національним координатором, якого ми отримали за підтримки ПРООН, стане Світлана Колишко», - зауважила вона.

Вона також висловила сподівання, що вже до кінця наступного місяця Робоча група підготує якісний проект Плану.

«Ми отримали сильну підтримку наших міжнародних партнерів. Більшість донорів дали по одному чи кілька експертів із написання національних планів дій до кожної підгрупи. Таке експертне підґрунтя спрямує дискусію в правильне русло», - зазначила Наталія Севостьянова.

Заступник Міністра закордонних справ Сергій Кислиця поінформував присутніх, що Рада Європи вкотре запевнила вітчизняне МЗС у готовності направляти цільових експертів для співпраці з Робочою групою.

«Також вчора була дискусія з представниками Ради Європи відносно участі в механізмі моніторингу вже існуючої стратегії. Написання плану – це один процес, однак паралельно ми маємо доручення вже моніторити виконання стратегії», - наголосив Сергій Кислиця.

Національний координатор Світлана Колишко у свою чергу повідомила про графік роботи кожної з 5 створених підгруп, які працюватимуть в різні дні тижня.

«Це дасть можливість секретаріату і координатору постійно бути присутнім на всіх засіданнях робочих підгруп, адже вони мають фіксувати всю інформацію. У кожної групи буде тиждень для того, щоб доопрацювати пропозиції. А секретаріат одразу після засідання формуватиме протокол і впродовж доби публікуватиме його на сайті Мін’юсту для ознайомлення і внесення пропозицій. Через 2 доби після засідання кожної підгрупи ми матимемо остаточний протокол засідання, на який ми можемо спиратися в подальшій роботі», - резюмувала Світлана Колишко.