08.09.2015

 

Уряд об’єднує зусилля неурядових правозахисних організацій та міжнародних експертів для підготовки Національного плану дій у сфері прав людини, - Наталія Севостьянова


Уряд продовжує об’єднання зусиль неурядових правозахисних організацій та міжнародних експертів задля оперативної та якісної підготовки Національного плану дій з прав людини. Про це сьогодні в ході першого засідання Робочої групи з розробки плану дій щодо реалізації Національної стратегії у сфері прав людини повідомила перший заступник Міністра юстиції Наталія Севостьянова.

За словами Наталії Севостьянової, Уряд зробив процес підготовки плану максимально прозорим та інклюзивним із залученням до процесу якомога широкого кола представників громадянського суспільства, міжнародних організацій та експертів.

«Ми готові вислухати ваші пропозиції з організації роботи, щоб ми якомога ефективніше напрацювали якісний документ, який у подальшому буде дійсно імплементований, а не залишиться на папері», - сказала Наталія Севостьянова.

За її словами, нині дуже важливо оперативно та ефективно налагодити роботу з підготовки Національного плану дій.

«Після затвердження Національної стратегії Президент видав указ, яким зобов’язав Уряд України підготувати Національний план дій впродовж 3 місяців. Це дуже стислі терміни, адже в інших країнах подібні документи розроблялися не менше року», - зазначила перший заступник Міністра юстиції.

За її словами, визначення настільки коротких термінів має кілька причин, основною з яких є співпраця з Моніторинговою місією ЄС щодо безвізового режиму. Європейці активно відслідковують процес імплементації стандартів прав людини в наше повсякденне життя.

При цьому вона зауважила: план дій має стати консенсусним документом від представників громадянського суспільства.

«Ні ми, ні Уряд не будемо вирішувати, які пропозиції включати до плану. Процес перебуває під координацією Уряду, але це стратегія українського народу, і вона має бути написана представниками правозахисних організацій та експертами, які безпосередньо знаються на конкретних сферах», - сказала перший заступник Міністра юстиції.

Вона також повідомила про те, що робота групи буде розділена на підгрупи, які відповідатимуть за конкретні напрямки підготовки документу та наголосила на необхідності до п’ятниці визначитися з кандидатурами представників та керівників підгруп.

«Для підвищення ефективності роботи ми вирішили створити окремі підгрупи. Ми просимо до п’ятниці ознайомитися з пропозиціями, які надало Міністерство юстиції щодо кількості підгруп, і визначитися, хто і в якій підгрупі бажає працювати, і хто міг би очолити ті чи інші напрямки», - наголосила Наталія Севостьянова.

За її словами, даний план дій має бути чітко пов’язаний з усіма вже існуючими програмами роботи Уряду, коаліційною угодою та узгоджений з іншими зобов’язаннями органів влади у цій сфері. Це в подальшому забезпечить ефективну імплементацію плану.

Заступник Міністра закордонних справ Сергій Кислиця поінформував присутніх, що нині тривають переговори, яким чином найбільш ефективно залучити потенціал міжнародних організацій для того, щоб допомогти Україні в розробці Національного плану в галузі прав людини.

Він також закликав учасників робочої групи не відкладати роботу на останній момент, щоб не зірвати доволі щільний графік підготовки документу.

«Закликаю не йти шляхом принесення в останній день найкращих пропозицій. Усі найкращі пропозиції мають передаватися в режимі онлайн негайно. Ми не маємо часу на затримки», - сказав заступник Міністра закордонних справ.

Окрім того, він звернув окрему увагу на те, що паралельно з процесом написання плану дій має проходити процес моніторингу виконання стратегії.

«Якщо у представників групи є креативні ідеї, які допоміжні органи мають бути створені для моніторингу імплементації стратегії, ми готові вислухати ваші пропозиції», - наголосив Сергій Кислиця.