10.12.2014

 

МІН’ЮСТ ЗАПРОШУЄ ПРАВОЗАХИСНИКІВ ТА ГРОМАДСЬКИХ АКТИВІСТІВ ПРИЄДНАТИСЯ ДО РОЗРОБКИ НАЦСТРАТЕГІЇ У СФЕРІ ПРАВ ЛЮДИНИ, - НАТАЛІЯ СЕВОСТЬЯНОВА


Міністерство юстиції запрошує правозахисників та представників громадськості долучитися до розробки Національної стратегії у сфері прав людини. Про це під час брифінгу в Кабінеті Міністрів повідомила Урядовий уповноважений у справах Європейського суду із прав людини Наталія Севостьянова.

«До робочої групи з підготовки стратегії ми запрошуємо усіх правозахисників та громадських активістів, які бажають взяти участь у розробці цього документа. Робота над ним проходитиме за принципом: громадянами України для громадян України. Ми будемо координувати цей процес і надаватимемо усю можливу допомогу, щоб у стислі терміни підготувати якомога якісніший документ», - зазначила Урядовий уповноважений.

За її словами, відповідно до указу Президента про розроблення Національної стратегії у сфері прав людини, Міністерству юстиції було доручено до 1 січня 2015 року підготувати проект цього документа.

При цьому вона зазначила, що Міністерство юстиції у даному процесі не буде брати на себе роль головного розробника. Першу скрипку мають грати правозахисні організації та громадянське суспільство, які краще за інших ознайомлені з проблемами у сфері захисту прав людини. Крім того, допомагати у розробці документу будуть партнери з Ради Європи та ООН. Вони зроблять експертні висновки і пропозиції щодо змісту стратегії.

Наталія Севостьянова також наголосила: розроблена стратегія стосуватиметься громадянських, політичних, соціальних і економічних прав. Документ має стати фундаментом для подальших реформ в усіх сферах суспільного життя.

«Особливу увагу ми хочемо звернути на нових викликах, перед якими сьогодні постала наша держава у зв’язку з військовою агресією з боку Російської Федерації та проведенням антитерористичної операції. Ми маємо розібратися з тими глобальними порушеннями прав людини, які мають місце зі сторони агресора», - наголосила Урядовий уповноважений.

Крім цього, вона повідомила, що після представлення Національної стратегії, почнеться робота над Національним планом дій з прав людини.

«Стратегія визначить лише основні вектори розвитку реформ у сфері прав людини. А вже Національний план дій буде тим глобальним документом, який включить у себе весь перелік міжнародних зобов’язань у сфері прав людини, які вже на себе взяла чи планує взяти Україна. В плані дій ми визначимо національних і міжнародних партнерів, які допомагатимуть нам у реалізації даної стратегії», - зазначила Наталія Севостьянова.

Вона також повідомила, що країни Ради Європи почали розробляти такі стратегії ще в 1993 року. Наразі більшість європейських держав вже виконали затверджені документи і перейшли до другої хвилі розробки нацстратегій.

За словами виконавчого директора Української гельсінської спілки з прав людини Аркадія Бущенка, стратегія затверджує ті напрямки, які мають стати основними для держави.

«Стратегія затверджує вектори розвитку держави, а також те, на яких напрямах вона буде акумулювати свої зусилля, де вона вбачає найбільші проблеми, де потрібно зробити певні кроки для того, щоб виправити ситуацію», - сказав Аркадій Бущенко.

Водночас він зазначив, що прийняття та реалізація стратегії й плану має стати спільним завданням не тільки для Уряду та громадськості, а й для Верховної Ради, яка ухвалюватиме відповідні зміни до законодавства. А громадянське суспільство має не тільки допомогти в напрацюванні документу, а й слідкувати за його імплементацією.

«Робота не закінчиться після затвердження всіх необхідних документів. Найважливіший етап настане тоді, коли ця стратегія почне впроваджуватися. Ми будемо неослабно слідкувати, щоб плани, які намічені в цій стратегії, виконувалися», - наголосив Аркадій Бущенко.

У свою чергу радник Міністра юстиції України, народний депутат, заступник Голови Комітету з питань прав людини, нацменшин і міжнародних відносин Верховної Ради Георгій Логвинський зазначив, що при підготовці стратегії Україна стоїть перед набагато більшим викликом, ніж європейські держави. Адже, з одного боку, нам потрібно вирішувати проблеми з тортурами та триманням ув’язнених під вартою. З іншого боку, ми маємо розбиратися з новими викликами.

«Життя направляє нам нові виклики. Це проблеми, пов’язані з окупованою територією, з тимчасово переміщеними особами, з війною на сході. Треба шукати не наслідки цих проблем, а механізми, яким чином можна їх подолати», - сказав народний депутат.

За його словами, нині суспільство вимагає від нас рішучих дій, тож влада та громадянське суспільство мають об’єднатися навколо проблеми захисту прав громадян.

«Мін’юст, правозахисники і влада буде не розмірковувати над правами людини, а займатися вирішенням конкретних проблем в щоденній законотворчій діяльності, в щоденному аналізі ситуації, що склалася. Разом ми зможемо подолати проблеми і поновити права наших громадян», - наголосив Георгій Логвинський.