21.09.2015

 

Держава на самому високому рівні гарантує виконання своїх обов’язків щодо захисту прав людини, - Павло Петренко


Українська влада готова до широкої дискусії щодо захисту прав людини та на найвищому рівні гарантує виконання взятих на себе у цій сфері зобов’язань. Про це сьогодні під час виступу на круглому столі «Національна стратегія у сфері прав людини та Національний План дій для України» повідомив Міністр юстиції Павло Петренко.

«Наше суспільство і держава відкриті до широкої дискусії, ми готові через консенсус знаходити підтримку кожної категорії людей, які потребують захисту. Держава гарантує, що на самому високому рівні – на рівні імплементації Стратегії захисту прав людини – ми виконуватимемо зобов’язання, які взяли на себе і будемо реальними кроками запроваджувати систему захисту прав людини в Україні», - зазначив очільник Мін’юсту.

За його словами, саме в 20 столітті питання захисту прав людини стало найбільш актуальними для всіх демократичних країн. Тому для українців і представників міжнародної спільноти має стати хорошим сигналом те, що Україна долучається на ділі до спільного тренду щодо захисту прав людини, коли особа є основною цінністю в державі.

«Те, що понад 250 організацій були долучені до процесу розробки Плану імплементації Стратегії, говорить про те, що це дійсно національний діалог, в якому ми маємо згуртуватися і знайти консенсус по всім дискусійним питанням. Саме представники громадянського суспільства мають своєю злагодженою роботою продемонструвати, що Україна рухається від слів до реальних кроків із захисту кожної людини», - наголосив Міністр юстиції.

Він також повідомив про кроки, які вже були зроблені для покращення ситуації у сфері захисту прав людини. Передовсім йдеться про початок антикорупційної реформи, забезпечення доступу до публічної інформації та відкриття реєстрів.

«Це лише перші кроки. Нам потрібно завершити процес реформування правоохоронних органів, кримінальної юстиції, наших судів», - додав Павло Петренко.

Він висловив переконання, що спільними зусиллями українська влада і громадянське суспільство продемонструють, як можна об’єднатися в пошуку рішень.

«Відомий поет Адам Міцкевич казав: щоб країна могла жити, треба щоб у цій країні жили права. Бажаю, що в нашій країні права людини не просто виживали, а жили і були основою для змін, які нині започатковуються в усіх сферах життя України», - заявив Павло Петренко.

Перший заступник Міністра юстиції Наталія Севостьянова у ході свого виступу зауважила, що підготовка аналогічних стратегій та планів у європейських країнах почалася ще 15 років тому. Тому в цих країнах вже реалізовують другі й треті хвилі стратегій.

«Для нас це перший досвід. Але найголовнішим є те, що Уряд став на позицію того, що Національна стратегія з прав людини має готуватися представниками громадянського суспільства, експертами і людьми, які щоденною своєю роботою доводять, що захист прав людини для них не просто слова. Саме ці люди на волонтерських засадах працюють над тим, щоб покращувати ситуацію і в регіонах, і в центрі країни», - зазначила перший заступник Міністра юстиції.

Вона подякувала міжнародним партнерам, які допомагали при підготовці стратегії й продовжують підтримувати Україну в ході написання плану.

«Так експертиза, яку надають ООН, Рада Європи, експерти ОБСЄ та інші міжнародні організації, безцінні для наших експертів», - зазначила Наталія Севостьянова.

Помічник Генерального секретаря ООН у сфері прав людини Іван Шимонович підкреслив основні завдання Стратегії з прав людини.

«Стратегія з прав людини переслідує кілька завдань. Вона втілює в собі зобов’язання з боку лідерів країни щодо захисту і виконання обов’язків із забезпечення прав людини. По-друге, вона дає можливість робити моніторинг виконання цих зобов’язань. І по-третє, це є згода Уряду бути підзвітним у виконанні зобов’язань щодо прав людини», - зазначив він.

За його словами, дуже важливо, щоб план із прав людини складався із чітких цілей, мав чітко визначені напрямки діяльності та часові рамки виконання.

За словами Директора з прав людини Генерального директорату Ради Європи з прав людини та верховенства права Крістоса Джакомопулоса, затвердження Стратегії – це лише завершення першого етапу.

«По суті, це кінець початку тривалого шляху, який розпочала Україна разом з міжнародною спільнотою. Такий шлях був необхідністю, і нарешті він отримав реальні обриси конкретних дій», - сказав він.

На його переконання, план дій має бути дороговказом, який забезпечить покращення життя кожного в Україні.

Заступник Міністра закордонних справ Сергій Кислиця зауважив: національний процес написання Плану на розвиток Стратегії має щоденний зв’язок і з тими речами, які відбуваються поза межами країни, а також зв’язок з тими представниками міжнародних організацій, які допомагають у цьому процесі.

«Конвенційні зобов’язання, які Україна має безвідносно до існування плану, відтепер можуть стати як частиною плану, так і частиною дискусії, яка має відбутися. Головна роль майбутнього плану, і ця позиція у нас спільна з Мін’юстом, має належати представникам громадянського суспільства, які мають знайти між собою компроміс», - заявив Сергій Кислиця.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська наголосила на зразковій відкритості, яка була забезпечена Мін’юстом під час створення Стратегії.

«Зроблений величезний крок – затверджена Національна стратегія у сфері прав людини, яка розроблялася Міністерством юстиції дуже відкрито, із широким залученням громадянського суспільства. Ця стратегія є для нас дорожньою картою в частині того, що ми б хотіли досягнути через 5 років після початку її імплементації», - сказала Омбудсмен.

На її переконання, Національна стратегія має торкнутися кожного громадянина і покращити його життя.

Уповноважений Президента України з прав людей з інвалідністю Валерій Сушкевич закликав усіх представників громадянського суспільства до роботи над планом дії.

«Маю сподівання, що цей план вийде на очікувані результати, які мають бути закріплені кожним пунктом конкретним Національного плану дій», - зазначив він.